SOMBOR: PRIORITET – IZGRADNJA REGIONALNE DEPONIJE

ByAdmin

SOMBOR: PRIORITET – IZGRADNJA REGIONALNE DEPONIJE

Iz budžeta Grada Sombora za zaštitu životne sredine za ovu godinu obezbeđeno je tri i po miliona dinara. A od janura 2017. godine, kada je stupila na snagu Odluka o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, eko-dinar se prikuplja od građana na mesečnom nivo, i to za korisnike poslovnih zgrada i poslovnih prostora 2,5 dinara po metru kvadratnom, dok je za korisnike zemljišta ta naknada 0, 40 dinara po metru kvadratnom.

Prioritet – izgradnja regionalne deponije

„Od svih tih prikupljenih sredstva ne mogu se rešiti elementarni ekološki problemi grada i okolnih sela. Ali jedno je sigurno da se taj novac troši u skladu sa propisima. Pored toga postoji i preventivno i represivno delovanje inspektora za zaštitu životne sredine, tako da se zajedničkim delovanjem nastoji postići što bolji rezultati u ovoj oblasti“, kaže za portal “Eko-vestVladimir Katanić, načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Grada Sombora.

Prema njegovim rečima, prioritet i ključna pitanja u oblasti zaštitne životne sredine, koje bi trebalo što pre da budu rešene – jeste izgradnja regionalne deponije. Naime, u planu je da se izgradi ova deponija u saradnji sa opštinama Apatin, Odžaci, Kula i Bač, a sa igradnjom ove deponije, bili bi rešeni brojni problemi, poput odlaganja i upravljanja animalnim otpadom.

Kuda ide somborski eko-dinar

„Novac iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za ovu godinu raspoređena su za programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji grada i to dva i po miliona dinara, za informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine utrošeno je 70 hiljada dinara. Za edukaciju i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine planirano je 480 hiljada dinara, a za podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte 440 hiljada dinara, revizija Lokalnog plana upravljanja otpadom, kao i 10 hiljada dinara za troškove realizacije Programa. Kao što smo planirali, i ove godine radili smo monitornig buke, vode i vazduha organizovali smo edukacije po školama, i to sa četvrtim i šestim razredom u školama u Gakovu, Svetozar Miletiću, Stanišiću i Riđici. U saradnji sa JP „Vojvodina šume“ ŠG „Sombor“, organizovane su edukativne šetnje-izleti za učenike četvrtih razreda svih osnovnih škola sa teritorije Sombora, i to kroz Specijalni rezervat „Gornje Podunavlje“ , odnedavno rezervat biosfere“, rekao je Katanić

Alarmantno

Najveći problem u Somboru i dalje je emisija neprijatnih mirisa. U prethodnom periodu, postojala je mogućnost da se nalaži merenje – olfatometrijsko merenje, ali bez obzira na to, ni tada nije bilo nikakvih kaznenih odredbi.

“Veterinarska ustanova “Proteinka” i dalje radi pod neizmenjenim uslovima. U izveštajima o emisiji zagađujućih materija u vazduh, a koji se odnose na emiter skrubera ventilacionog sistema, emisija zagađujućih materija u vazduh zadovoljava granične vrednosti. Neprijatni mirisi koji predstavljaju jedan od najvećih problema, kada govorimo o ovoj firmi, i dalje su prisutni. U cilju očuvanja zaštite životne sredine neophodno je njeno ili izmeštanje ili osavremenjavanje tehnologije”, zaključio je naš sagovornik.

Tekst i foto: Sofija Pualić Špero
Foto: Đurđa Stanišić

NAPOMENA:

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Zeleno informisanje – životna sredina je prva vest!“ koji je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

About the author

Admin administrator

Leave a Reply