PODVIG ADIDASA! PRODAT MILIONITI PAR PATIKA NAPRAVLJEN OD OTPADA IZ OKEANA

ByAdmin

PODVIG ADIDASA! PRODAT MILIONITI PAR PATIKA NAPRAVLJEN OD OTPADA IZ OKEANA

Kompanija Adidas prodala je privih milion pari patika koje su napravljene od plastike koja je u 2017. godini izvađena iz okeana.

Nemački proizvođač sportske opreme je 2016. godine predstavio tri nove verzije UltraBoost patika koje su napravljene od plastike koja je pronađena u okeanu. Na ovom projektu Adidas se udružio s “Parley for Oceans”, organizacijom koja je posvećena smanjenju količine plastičnog otpada u okeanima. Iz kompanije Adidas su još tada najavili da im je cilj napraviti milion pari UltraBoost patika.

Gornji deo patike napravljen je gotovo u celosti od plastike dok đon ima druge materijale koji su biološki održivi ali nisu od smeća. Skupljanje plastike iz okeana da se od njega naprave patike, naravno, nije ni najmanje lak zadatak, i urađeno je u saradnji sa neprofitnom organizacijom Sea Shepherd, koja je organizovala ekspediciju od 110 dana po vodama Zapadne Afrike, gde su prikupljali smeće iz Atlantika. Zeleni deo patika, što je najsimpatičnije, napravljen je od ribarskih mreža!

A Adidas planira da ide i dalje od toga – celu liniju “održivih patika”, koje će se praviti od smeća sa plaža, i od pomenutih ribarskih mreža. Adidas tvrdi da je ideja da se okeani spasu od otpada ali i da se pokaže da je reciklaža moguća. Parley for the Oceans, nova neprofina organizacija koju je sufinansirao Adidas, ima za cilj da razvije inovatnivne strategije i tehnologije koje moraju da izmene strukturu plastike i da je učine manje opasnom za okruženje, a takođe i da minimiziraju upotrebu plastike u opštem slučaju.

“Prošle godine smo prodali milion pari patika koje su napravljene od plastike koja je izvađena iz okeana”, rekao je glavni izvršni direktor kompanije Adidas Kasper Rorsted za CNBC.

Svaki par ovih patika izrađen je od 11 plastičnih boca koje su izvađene iz vode.

Foto: Adidas.com

About the author

Admin administrator

Leave a Reply