PACIFIK: NAJIZOLOVANIJE I NAJZAGAĐENIJE OSTRVO

ByAdmin

PACIFIK: NAJIZOLOVANIJE I NAJZAGAĐENIJE OSTRVO

Ostrvo Henderson, deo arhipelaga Pitkern, prekriveno je sa gotovo 18 tona plastičnog otpada, što je najgušće nataložen nanos ljudskog đubreta igde nasukanog na svetu. Ovaj nenaseljeni koralni atol ujedno je i jedan od najizolovanijih i najzagađenijih.

Henderson se nalazi u južnom Pacifiku, a 99,8 odsto otpada na njemu je od plastike. Procenjuje se da na ovom ostrvu ima 38 miliona komada plastičnog đubreta, a istraživači Univerziteta u Tasmaniji i Kraljevskog društva za zaštitu ptica Velike Britanije kažu da se od smeća ne vidi 68 odsto ostrva.

Dženifer Lavers predaje na Institutu za morske i antarktičke studije na Univerzitetu u Tasmaniji i kaže za britanski Gardijan da su razmere zagađenja na ovom ostrvu prevazišle sva očekivanja. Iako je jedno od najizolovanijih mesta na svetu, na ovom ostrvu se nalazi skoro 18 tona plastičnog otpada, a od količine smeća ne vidi se čak 68 odsto celokupnog ostrva.

„Putovala sam do nekih od najudaljenijih ostrva na svetu i priča je uglavnom ista plaže su prepune tragova ljudske aktivnosti iako ljudska noga na njih nikad nije kročila. Međutim, nadala sam se da će izolovanost Hendersonu pružiti barem neku sigurnost. Potpuno sam pogrešila. Količine đubreta su me ostavile bez reči i zato sam do takvih detalja dokumentovala ono što smo zatekli“, kaže Lavers.

Ona je pronašla i stotine kraba koje žive u đubretu i kao “kućice” koriste čepove flaša, pakovanja za šminku, a jednu je našla u glavi plastične lutke.

Što je najčudnije od svega, Henderson ostrvo nalazi se na listi svetskog nasleđa pod zaštitom Uneska i jedno je od retkih atola koji su praktično netaknuti. Ostrvo pokazuje izvanredan biodiverzitet, budući da ima samo 3.700 hektara na njemu živi čak 10 endemskih vrsta biljaka i četiri kopnene vrste ptica. Lavers kaže da je ovo ostrvo dokaz da ne postoji mesto na Zemlji koje je pošteđeno plastičnog otpada.

Izvor: B92

About the author

Admin administrator

Leave a Reply