NOVI SAD PONEO TITULU PAMETNOG GRADA

ByAdmin

NOVI SAD PONEO TITULU PAMETNOG GRADA

Do sredine ovog veka, dve trećine stanovnika živeće u gradovima. Da bi u budućnosti obezbedili održiv život u urbanim sredinama, projektuju se tzv. „pametni gradovi”. Ipak, ne radi se o novoj ideji. Ono što je novo jeste upotreba savremenih tehnologija kojima se identifikuju, analiziraju, a zatim integrišu sve ključne informacije u vezi sa funkcionisanje jednog grada.

Cilj je da se na pametan način odgovori na potrebe građana u svakodnevnom životu. Pametan grad se bolje može opisati kao grad po meri čoveka i za čoveka. Kao zaštitni znak „pametnog grada” su upravo sistemi senzora koji prikupljaju i povezuju najrazličitije vrste informacija potrebnih za upravljanje gradom, i na osnovu tih informacija, sistem funkcionisanja grada prilagođava se njegovim građanima. Građani putem aplikacije na svom telefonu mogu u svakom momentu saznati npr. gde ima slobodnih parking mesta, kako izbeći gužve u saobraćaju, da li je zagađen vazduh, koliki je nivo buke, gradske službe čistoće imaju stalno uvid u količinu otpada koji se nalazi u svakom kontejneru itd.

NAGRADE ZA NAJBOLJE

Projekat „Ekoopština” je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji, kao i u Francuskoj. Konkurs, koji je raspisala Francuska ambasada, bio je  namenjen svim opštinama i gradovima za nagradu u četiri kategorije: Održivo upravljanje otpadom, Energetska efikasnost, Pametni gradovi i Održivo upravljanje vodom.

Na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova. U  kategoriji Pametni gradovi, nagrade su dobili Niš i Novi Sad. Prema rečima članice Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mire Radenović, nagrada je potvrda da koristimo moderne i nove tehnologije, pre svega u IT sektoru, da bismo olakšali, ubrzali i podigli efikasnost delovanja u oblasti zaštite životne sredine.

“Nagradu smo dobili za pametno osvetljenje, za zamenu običnih sijalica – led sijalicama. Za sada je to urađeno u centru grada, ali su planovi da kompletna rasveta bude zamenjena, jer led sijalice značajno više štede od običnih, i postoji mogućnosti smanjenja intenziteta njihovog rada u zavisnosti od potreba. Dakle, zamenom običnih led sijalicama može se uštedeti od 30 do 40 %  energije. Očekujemo da do kraja godine dobijemo rezultate studije o trenutnom stanju u gradu kako bismo već početkom naredne godine mogli da konkurušemo za sredstva kod stranih fondova za zamenu kompletne rasvete u Novom Sadu”, navela je Radenovićeva.

NA KLIK DO SVIH INFORMACIJA O ZELENILU

Jedan od koraka da Novi Sad postane „pametan grad” je i izrada Katastra zelenila koji na potpuno digitalizovan način sagledava zelenilo na teritoriji grada. Prvi korak bio je da se snime sva stable, zelene površine, tako da se sada tačno zna koliko i koje vrste zelenila grad ima.

„Na osnovu tih podataka, dobili smo precizne informacije šta u narednom periodu treba da radimo kako bismo poboljšali stanje zelenila, a ujedno i stanje životne sredine. Sledeći korak je ubacivanje konkretnih podataka o stanju svakog stabla. Ako želimo da budemo pametan grad, to nam je važno. JKP „Zelenilo”, koje brine o zelenilu u gradu, na jedan klik imaće sve informacije, npr. o tome da li ima dovoljno vlage u zemljištu i da li je neophodno zalivanje, da li je neko stablo oštećeno ili bolesno… Sve to će im olakšati rad na terenu, jer će unapred moći da planiraju i pripremaju aktivnosti na održavanju zelenila, kao i za uređenje novih zelenih površina”, objašnjava Radenovićeva.

INFO O KVALITETU VAZDUHA U SVAKOM MOMENTU

Urađena je i prva faza smart sistema za monitoring buke. Sada se radi druga faza kako bi  se pokrila teritorija celog grada. Kad se dobije smart sistem, imaćemo precizne podatke o tome u kojim delovima grada je najveća buka i u kojim periodima. Tada će se moći sagledati koje mere se moraju doneti da bismo taj intenzitet buke smanjili i doveli ga na nivo koji je prihvatljiv.

Za narednu godinu u planu je i izrada prve faze smart sistema za monitoring kvaliteta vazduha. To je jako važno za Novosađane. Najveći zagađivači vazduha u gradu su saobraćaj i individualna ložišta. „Znamo koje su nam ključne tačke i na čemu moramo da poradimo. Mrežom mernih stanica biće pokriveni svi delovi grada koji dosad nisu, i građani će u svakom trenutku znati kakav je kvalitet vazduha u delu grada u kojem žive. Stručnjaci trenutno rade analizu, i zajedno sa kolegama sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine uradiće projektni zadatak za javnu nabavku da bi se znalo tačno koliko će nam trebati mernih mesta, kakva je metodologija merenja, kako da se uradi povezivanje podataka sa serverom, na koji način se prikazuju podaci itd… Dakle, što se tiče monitoringa, postoje stvari koje se moraju definisati u okviru projektnog zadatka. Ono što je važno za građane je da je u poslednjih šest godina Novi Sad poboljšao kvalitet vazduha. To je rezultat primene mera koje su bile sadržane u Planu kvaliteta vazduha u prethodnom periodu. U skladu sa tim, realizovano je više od 90 %  predviđenih mera”, istakla je Radenovićeva.

Kako navodi, trudiće se da i mere sadržane u novom Planu kvaliteta vazduha sprovede tako da dodatno poboljšaju stanje kvaliteta vazduha u gradu.

„Dugo se pričalo o Novom Sadu kao „pametnom gradu” i sada se krupnim koracima ide ka ostvarivanju tog cilja. S nekoliko projekata, ušli smo u završne faze i krećemo sa drugim projektima koji se nadovezuju jedan na drugi. To su sve veliki projekti, koji zahtevaju mnogo novca ali i vremena da se sve umreži, povežu najrazličitije vrste informacija potrebnih za upravljanje gradom, i na osnovu njih  funkcionisanje grada prilagodi građanima. Nadam da će sve to do 2025. godine biti moguće”, zaključuje  Mira Radenović.

Tekst: Dragana Ratković
Foto: Miloš Ćirković, Pixabay

NAPOMENA

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Zelene vesti“, koji je sufinansiran iz budžeta Gradske uprave za kulturu – Grad Novi Sad na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2022. godini.
Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove Gradske uprave za kulturu.

About the author

Admin administrator

Leave a Reply