BEČ: NOVA IKEA PO EKOLOŠKIM STANDARDIMA

ByAdmin

BEČ: NOVA IKEA PO EKOLOŠKIM STANDARDIMA

IKEA namerava da na Zapadnoj bečkoj železničkoj stanici – Westbahnhof podigne inovativnu robnu kuću sa puno prostora za ljude iz okoline. To bi trebalo da bude prijatno urbano sastajalište sa puno mesta za zelene površine i drveće.

Prvi planovi za rekonstrukciju postojeće plave zgrade na prostoru železničke stanice su gotovi i ovih dana su predstavljeni javnosti. Prvi kupci bi trebalo da se pojave 2021. godine.

„Proteklih meseci intenzivno smo se bavili idejama kako da od zgrade napravimo atraktivno sastajalište za sve, a da istovremeno vodimo računa i o našim potrebama u pogledu održivosti i konceptualnog razvoja. Projektna ideja je sada za nas osnova da još i dalje ispitamo pogodnost lokacije “, izjavio je menadžer Rodolphe de Campos, navodeći da će se proveravati još i tehnička i ekonomska izvodljivost. Trenutno je u pripremi i pokretanje odgovarajućih postupaka kod nadležnih organa.

Pre svega, mnogo zelenila

Na svim nivoima predviđene su slobodne površine sa mnogo zelenila, dok bi i fasadni elementi trebalo da budu potpuno ozelenjeni. Vodiće se računa da u prostorima, u kojima se budu kretali posetioci, bude što više svetla, a to važi i za izloge na budućoj zgradi.

Time bi ovaj deo gusto naseljenog 15. becirka trebalo da se i optički oživi zahvaljujuću novim zelenim površinama, a time i da se poboljša klima. Dostupan za posetioce biće i krov, na kojem će, takođe, biti zelenila i drveća.

Učešće javnosti

Koncept robne kuće IKEA treba potpuno da se prilagodi lokaciji u centralnom delu grada. To znači da će se, kao i u svakoj drugoj robnoj kući, moći pogledati svi proizvodi i predmeti, ali da se na licu mesta mogu poneti samo one stvari koje se mogu transportovati metroom, pešice ili biciklom. Veće stvari mogu se poručiti i one se dostavljaju na adresu kupca direktno iz logističkog centra koji će ovog leta biti izgrađen u Floridsdorfu.

U ulici Mariahilferstraße 132 zainteresovani imaju mogućnost da u posebnom informativnom centru dobiju uvid u planove izgradnje robne kuće, i to 30. aprila u periodu od 17 do 19 sati.
Na posebnoj veb stranici stanovnici iz okoline, ali i sva ostala zainteresovana lica, mogu da dobiju informacije o tome kako napreduju planiranje i izvođenje radova.

Tekst i foto: Ikea.com

About the author

Admin administrator

Leave a Reply