SVI RESURSI LIMENKI

ByAdmin

SVI RESURSI LIMENKI

Naučnici moskovskog Instituta za istraživanje čelika i legura, Odeljenja obojenih metala i zlata, pod upravom profesora Aleksandra Gromova, razvili su metodu za proizvodnju alternativnog goriva (vodonika) od aluminijuma i drugih obojenih metala.

Obradom konzerve od 0,33 litra gaziranih pića, može da se dobije dovoljno goriva za vožnju automobilom 20 metara.
Količina konzervi potrošenih svake godine na ruskom tržištu procenjuje se na dve do tri milijarde. Jedna limenka teži oko 15 grama. Kada se iskoristi, obično se odlaže u kontejner za otpad, zajedno sa drugim otpadom od aluminijuma.
Evropske rezerve aluminijumskog otpada emituju vodonik u atmosferu, bez ikakve koristi za ljude. Procenjuje se da je devet miliona tona vodonika godišnje nepovratno izgubljeno, što je ekvivalentno neiskorišćenoj energiji od 130 teradžula.

Kada se uskladišti, aluminijum postepeno oksidira i postepeno oslobađa u atmosferu eksplozivni hemijski reagens – vodonik. Dakle, ne samo da je mnogo energije izgubljeno, gotovo besplatno, nego se i okruženje nepotrebno zagađuje velikim količinama otpada.

Tim istraživača iz Instituta za istraživanje čelika i legura, kao i Instituta za visoke temperature Ruske akademije nauka, predlaže korišćenje aluminijumskog otpada kao izvora alternativne i “zelene” energije u proizvodnji vodonika. U reakciji aluminijuma sa vodom dolazi do oslobađanja vodonika, koji može da se koristi za sagorevanje ili oksidaciju kako bi se proizvela električna energija za automobile pogonjene gorivnim ćelijama. Količina energije koja može da se izdvoji iz konzerve težine 15 grama je oko 255 kilodžula, što je dovoljno za 20 metara vožnje.

“Predložili smo sistem koji uključuje analizu sirovina, optimalne metode drobljenje otpada od aluminijuma, razvijanje mehanizama i režima za oksidaciju, kao i metode skladištenja. Takođe smo razvili opremu za proizvodnju vodonika, analogno ugljeničnom generatoru acetilena”, rekao je profesor Gromov.

Predložena tehnologija otporna je na vatru i eksploziju i predstavlja praktično rešenje za tri problema: reciklažu aluminijuma i drugih metala podložnih reakciji sa vodom, proizvodnju potpuno besplatnog vodonika i povećanje svesti o potrebi za sortiranje i reciklažu otpadnih materijala.

Dobijeni vodonik može da se koristi kao gorivo u mini sistemima, kao što su na primer automobili. Laboratorijski testovi su u toku.

Izvor: Netauto.rs
Foto: Pixabay

About the author

Admin administrator

Leave a Reply