ŠTA SE SVE MOŽE NAPRAVITI OD E-OTPADA

ByAdmin

ŠTA SE SVE MOŽE NAPRAVITI OD E-OTPADA

Da li ste se ikada zapitali šta se dogadja sa e-otpadom kada prođe kroz proces reciklaže?

Tehnologija koju koristimo u 21. veku izrađena je od metala i drugih materijala koji se mogu ponovo koristiti za izradu drugih proizvoda. Zlato, bakar, plastika, staklo, platina, titanijum, paladijum, cink i srebro – samo su neke od izuzetno vrednih sirovina koje se koriste za izradu računara, telefona, televizora, kuhinjskih aparata i drugih aparata za kancelariju i domaćinstvo.

Kada ovi uređaji dotraju, najbolje bi bilo da ih recikliramo i omogućimo njihovo ponovno korišćenje u iste ili druge svrhe. Neki od mogućih načina korišćenja recikliranih uređaja su sledeći:

Ponovna izrada uređaja

Za izradu jednog uređaja, npr. televizora, kao što smo već pomenuli, potrebno je upotrebiti razne plemenite metale. Umesto što ćemo eksploatisati prirodne resurse i na kraju ih dovesti do potpunog nestanka, mnogo je pametnije da ih koristimo iz recikliranih uređaja.

Nakit

Ovaj segment koji se tiče reciklaže, posebno raduje žensku populaciju. Zlato, bakar i platina iz recikliranih uređaja često završe kao lep komad nakita.

Nameštaj

Plastični delovi elektronskih uređaja se nikako ne bacaju. Poseban problem naše planete predstavlja odbačena plastika. Umesto da zagađuje reke i mora, plastika može biti pretočena u baštenske stolice.

Žice

Žice uvek imaju veliku potražnju jer su potrebne skoro svuda. Metali poput bakra ili cinka mogu se razdvojiti i preraditi u potpuno nove žice koje se mogu koristiti u stambenim zgradama ili u komercijalne svrhe.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da  kontaktirate e-reciklažu. Njihove usluge uključuju: besplatan odvoz uređaja na celom području Republike Srbije, besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9–20 sati) za savete u vezi sa vašim EE otpada

Izvor: Ereciklaza.com
Foto: Pixabay

 

About the author

Admin administrator

Leave a Reply