OTROVNA TEČNOST ULIĆE SE I U REKU SAVU

ByAdmin

OTROVNA TEČNOST ULIĆE SE I U REKU SAVU

Otrovna tečnost koja se prošle nedelje izlila iz deponije fabrike sode nedaleko od Tuzle, ulila se juče u reku Bosnu kod Doboja i izazvala pomor ribe. Postoji bojazan da će otrovne materije prirodnim tokom rekom Bosnom, stići do ušća pa u reku Savu. U Srbiji od sutra vanredno merenje kvaliteta vode reke Save.

Iako je pukotina na nasipu iz kog je u reku Spreču procurila otrovna materija – sanirana je, ali je ostala šteta i zagađeno zemljište. Izlivena tečnost iz bazena tzv. “belog mora” zagadila je oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ta materija koja se izlila iz deponije fabrike sode kod Lukavca, ulila se u reku Bosnu kod Doboja. Otrovna je za riblji svet i zemljište ali ne i za čoveka.

“Ova materija ne sadrži toksične stvari, nije u svojoj biti toksična, ima povišenu PH vrednost, negde oko 11,12. Ta povišena PH vrednost i visok sadržaj hlorida mogu da zagade zemljište, ali ne mogu uticati toksično na čoveka. Mogu u određenoj meri uticati na ihtio faunu iz reke Spreče i narušiti eko-sistem kada je u pitanju riblja mlađ”, ističe Abdel Đozić sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle.

Dok se šteta sanira u Bosni i Hercegovini, vest je sada će se otrovna materija uliti u Savu.

“Mi od sutra i svaki naredni dan merimo redovno i direktor Agencije za životnu sredinu će naložiti i vanredna merenja kvaliteta reke Save kako bismo bili sigurni kakav je kvalitet vode i da li je zagađenje došlo do nas. U slučaju da zagađenje dođe do nas, preuzećemo sve mere koje su uobičajne u tim situacijama zajedno sa nadležnim službama, a potom će građani i mediji odmah biti obavešteni o kvalitetu vode”, rekao je tim povodom ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Inspekcija utvrđuje kako je došlo do pucanja nasipa i izlivanja otrovne tečnosti iz hemijskog ogranka turske kompanije čiji proizvodi se koriste u proizvodnji deterdženta i stakla.

Izvor: RTS
Foto: Printscreen

About the author

Admin administrator

Leave a Reply