NE ZABORAVITE! SUTRA JE DAN ZAŠTITE PRIRODE

ByAdmin

NE ZABORAVITE! SUTRA JE DAN ZAŠTITE PRIRODE

Dan zaštite prirode Srbije – 11. april biće obeležen skupovima na kojima će se ukazivati ne samo na značaj očuvane prirode, već i na značaj održivog upravljanja zaštićenim područjima, najavljeno je u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

“Jedan od uslova da zaštićena područja opstanu očuvanih prirodnih karakteristika, jeste i ukupan odnos ljudi u Srbiji prema prirodi, podrška i učešće zainteresovanih strana u realizaciji programa zaštite i upravljanja prirodnim dobrima”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Zavod će zajedno sa Srbijašumama i Nacionalnim parkom “Tara” u Parku prirode “Golija” i Rezervatu biosfere “Golija-Studenica” sutra, 11. aprila organizovati tribinu o značaju podrške i učešća lokalnih zajednica i javnosti u programima zaštite prirode na primeru projekta monitoring mrkog medveda.

Najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 460 i čine 7,48 odsto teritorije Srbije.

Dan zaštite prirode ustanovljen je 2009. godine, a obeležava se 11. aprila jer je tog datuma 1949. godine prvi put proglašen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra Spomenika prirode “Velika i Mala Ripaljka” u opštini Sokobanja.

Tekst i Foto: Miloš Ćirković

About the author

Admin administrator

Leave a Reply