KAKO SMANJITI ZAGAĐENJE VODA

ByAdmin

KAKO SMANJITI ZAGAĐENJE VODA

Kada bi svako od nas vodio računa o životnoj sredini i vodenim površinama, sigurni smo da bi zagađenje bilo znatno manje nego sada. Evo koje sitnice možete da uradite i smanjite zagađenje vode.

1. Što manje koristite plastiku
Poznato je da se plastika veoma teško razgrađuje. Najveći deo plastike koju koristimo završi u rekama ili jezerima, odakle ju je još teže očistiti. Ukoliko je moguće, preporuka je da se smanji upotreba plastičnih predmeta i time u velikoj meri pomogne okolini.

2. Reciklirajte
Uvek birajte ambalažu koja se lakše recikliraja. Staklene flaše su, na primer, po tom pitanju zahvalnije od plastičnih boca.

3. Ne prosipajte ulje u sudoperu
Iako nema potrebe smanjiti upotrebu različitih vrsta ulja u svakodnevnom životu, važno je ne prosipati ih u odvode. Svaki višak ili neupotrebljenu količinu ulja trebalo bi sakupiti u staklene bočice i baciti u kantu.

4. Oprez sa korišćenjem hemikalija za čišćenje
Slično ulju, kućna hemija je rizična kada nađe svoj put do izvora vode. Stoga, obratite pažnju kako je koristite.

5. Ne bacajte lekove
Nikada ne bacajte lekove u kanalizaciju. Čak iako imate čitava pakovanja lekova koji vam više nisu potrebna, preporučuje se da ih se otarasite bacanjem u đubre.

6. Ne koristiti pesticide
Pesticidi i herbicidi su u velikoj meri štetni za životnu okolinu. Preko zemljišta, spirane od strane kiša koje padaju, ove hemikalije nalaze svoj put do podzemnih voda i kasnije do reka ili jezera.

7. Redovno održavajte automobil
Kamioni, automobili ili druga prevozna sredstva jedni su od najvećih zagađivača vazduha. Redovnim održavanjem ovih mašina može se drastično smanjiti procenat zagađenja živone sredine. Zagađenje vazduha direktno je povezano sa zagađenjem vodenih površina.

8. Ne bacajte đubre
Pri boravku u oblastima u čijim se neposrednim blizinama nalaze reke, jezera, mora ili okeani, ne treba bacati bilo kakvu vrstu smeća u ovo okruženje. Čak i ambalaža bačena na plažu posle određenog vremena može da dospe do vode i zagadi izvor. Dobro bi bilo i organizovati akcije čišćenja priobalnih oblasti, i podići svest zajednice o važnosti da ovaj deo životnog prostota i okruženja ostane čist.

9. Sadite biljke u blizini jezera i reka
Ako živite u blizini neke reke ili jezera, poželjno je obogatiti faunu u neposrednoj blizini. Drveće je, takođe, od velike pomoći očuvanju ekosistema i smanjenja zagađenosti. Time se reguliše nivo ugljen-dioksida u vodi, što direktno utiče na odnos nivoa pH vrednosti.

10. Zaustaviti isticanje hemiklija
Važno je zustaviti oticanje svih štetnih hemikalija u vode. Bilo da su u pitanju fabrike ili pojedinci koji ispuštaju hemikalije, šteta po vodeni sistem je enormna. Tako da ukoliko uočite da postoje nemarni ljudi ili kompanije koje ovo čine u vašem okruženjem, alarmirajte javnost.

Izvor: Nationalgeographic.rs
Foto: M. Ćirković

About the author

Admin administrator

1 Comment so far

JanaPosted on6:16 pm - jun 22, 2023

Kada bi svako od nas vodio brigu o zivotnoj sredini mnogo manje bi bilo zagadjenja. Voda je izvor zivota i treba da civamo sto vise zivotnu sredinu izvore, reke i jezera jer sve prodire u zemlju i truje Eko sistem. Danas su bunari takodje dosta ugrozeni zato moramo sto cesce proveravati ispravnost vode za pice. Iz svih tih razloga ja koristim nobelov aparat za preciscavanje vode jer je voda cista i kvalitetna..

Leave a Reply