JEGRIČKA – PRAVI PRIRODNI DAR

ByAdmin

JEGRIČKA – PRAVI PRIRODNI DAR

Ukoliko još niste isplanirali vikend, naša preporuka je Park prirode “Jegrička”.

Osetiti prirodu, znači osetiti njenu lepotu, veličinu i snagu. Naravno, samo u dodiru sa njom možemo shvatiti lepotu života koji nam je podarila.

Jedno od takvih dodirnih tačaka je Jegrička, autohtona rečica Bačke čiji tok je dugačak 64 kilometra. Park prirode “Jegrička” prostire se duž njenih obala i nosi još i naziv „pupčana vrpca bačkih močvara“. Obuhvata četiri opštine: Bačku Palanku, Vrbas, Čurug i Žabalj.

Ovaj park prirode je područje bogato živim svetom, očuvanim prirodnim vrednostima i prelepim pejsažima. Bilo da ste ribolovac, biciklista ili prosto želite da se prošetate i uživate u cvrkutu ptica – ovo mesto nudi savršen odmor od gradskog, užurbanog načina života.

Jegrička je iz godine u godinu sve bogatija stazama zdravlja. Sve više namernika sa radošću posećuje ovo mesto, bežeći iz gradske vreve na tihe obale reke. Pored šetnji stazama zdravlja, turistima je omogućeno da uživaju u vožnji biciklom kroz prirodni ambijent, da se voze drvenim čamcima ili uživaju u posmatranju ptica.

Obale Jegričke poznate su i po prelepim „tepisima“ belih lokvanja i barske paprati, vodenog oraška i mešinke (insektivorna biljka mesožderka), i predstavljaju bogate oaze raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

Jegrička je pravi prirodni dar nadohvat ruke. Osetite je!

Tekst i foto: Miloš Ćirković

About the author

Admin administrator

Leave a Reply