DANAS JE SVETSKI DAN BEZ AUTOMOBILA

ByAdmin

DANAS JE SVETSKI DAN BEZ AUTOMOBILA

Prvo spontano organizovanje “Dana bez automobila” počelo je za vreme naftne krize 1970. U pojedinim evropskim gradovima organizovan je “Dan bez automobila” početkom devedesetih godina prošlog veka.

Evropski komesar za životnu sredinu Margot Wallstrom pokrenula je akciju Evropski dan bez automobila – European Car Free Day 1999. godine kao pilot projekat EU kampanje “U grad bez auta”.

Ovaj dan je višestruko koristan. Ima za cilj da nas podseti na to da našu planetu treba da čuvamo od štetnih gasova, a pride oslobađa od stresa zbog saobraćajnih gužvi i prija našem zdravlju zbog fizičke aktivnosti.

Evropski (međunarodni) dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. septembra delovi grada zatvore za automobile. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama, tj. pokušaj da se smanji korišćenje automobila na gradskim deonicama i time doprinese razvoju ekoloških uslova života.

Cilj Svetskog dana bez automobila jeste podizanje svesti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života. Iako je inicijalno ova ideja ustanovljena 1973. tokom naftne krize, inicijativa je počela 1994. godine, sa idejom da ljudi provedu jedan dan bez automobila, da prate i proučavaju šta se u okruženju dešava tokom čitavog dana i da prikupljene činjenice i zaključke primene dalje u svakodnevnom životu.

„Ukoliko naši sugrađani u parking servisu ostave svoj automobil i nastave prevoz biciklom postići će bar tri rezultata – štedeće gorivo, smanjiti zagađenje životne sredine i doprineti očuvanju svog zdravlja“, rekao je ministar zaštita životne sredine Goran Trivan, i pozvao građane da daju svoj lični doprinos zaštiti životne sredine.

About the author

Admin administrator

Leave a Reply