DAN PLANETE ZEMLJE: NAŠE MALO MENJA SVE(T)

ByAdmin

DAN PLANETE ZEMLJE: NAŠE MALO MENJA SVE(T)

Dan planete Zemlje, 22. april, dan je kada pomislimo na životnu sredinu i šta bi trebalo uraditi kako bi nam svima bilo bolje. U obeležavanju ovog dana svake godine učestvuje milijardu ljudi, čineći Dan planete Zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu.

Međutim, spasavanje planete može da postane deo i vašeg svakodnevnog načina života. Predstavljamo vam 13 malih stvari koje možete da učinite svaki dan, kako biste spasli planetu:

1. Ako živite dovoljno blizu posla, idite do radnog mesta peške ili se odvezite biciklom – time ćete izbeći gužvu u saobraćaju i pritom sagoreti kalorije.

2. Koristite javni prevoz – Ako ste ipak daleko od posla, javni prevoz nudi mnogo prednosti. Ako ništa drugo, uštedećete novac i benzin. Ali i živce u saobraćajnoj gužvi.

3. Koristite zajednički prevoz kolima – Ako vam javni prevoz ili prevoz biciklom ne odgovaraju, koristite zajednički prevoz kolima sa svojim kolegama.

4. Čuvajmo vode! Jednostavno je ih je čuvati: Od zatvaranja slavine dok peremo zube do promene životnih navika kako bi koristili što manje vode.

5. Pijte kafu iz šolje – Prestanite da koristite plastične čaše kada pijete kafu i zamenite ih šoljama, koje možete lako da operete.

6. Ne koristite plastične kese – Plastičnim kesama je potrebno previše vremena da bi se razgradile, što škodi životnoj sredini.

7. Gajite svoje proizvode, ako možete – Ako gajite svoje proizvode, imaćete bolji kvalitet od onih kupljenih u radnji.

8. Kupujte na lokalnim pijacama – Kvalitet je bolji i cene su niže.

9. Prestanite da jedete meso i mlečne proizvode – Njihova proizvodnja šteti životnoj sredini, jer zahteva preveliku upotrebu pesticida i đubriva.

10. Čistite smeće  – Čišćenje smeća u mestu u kojem živite će ga učiniti lepšim za život, parkove lepšim za posetu, a ujedno ćete uraditi nešto dobro za divlje životinje.

11. Postavite nove sijalice – Sijalice su sada ekološke, energetski efikasne i jeftinije. Možete i uštedeti novac, jer su troškovi trošenja energije manji.

12. Posadite drvo – Možete ga posaditi u svom dvorištu ili obližnjem parku.

13. Otarasite se neželjene pošte – Sve flajere ili neotvorene koverte odložite u kontejnere za reciklažu.

Izvor: B92

About the author

Admin administrator

Leave a Reply