BANAT: OTROVANE ŽAŠTIĆENE VRSTE PTICA

ByAdmin

BANAT: OTROVANE ŽAŠTIĆENE VRSTE PTICA

Leševi dve jedinke zaštićene vrste ptica – eje močvarice, kao i mrtva tela dve lisice, psa, jazavca i dve svrake pronađeni su tokom vikenda na pašnjaku u blizini naselja Kumane, u Banatu. Leševi su obojeni jasnom ružičastom bojom, što ukazuje na trovanje smrtonosnim i zabranjenim sredstvima. Policija i inspekcija rade na slučaju, potvrđeno je za 021.

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je da je otrov najverovatnije namerno postavljen, a tela jedinki uklonjena su kako se otrov ne bi širio putem lanca ishrane. Eje močvarice su na analizama u Zavodu.

“Ovakav otrov opasan je po sve toplokrvne organizme, a naročito za ljude, dok je šteta ogromna, naročito za strogo zaštićene vrste. Na osnovu statistike, naslućuje se da ovakva nedela uglavnom čine nesavesni vlasnici živine i stoke i nesavesni lovci. Staviti otrov na teren zaista traži goru reč od reči ‘nesavesno’ – na ovakav način se ne reguliše broj jedinki, već se samo pravi šteta koju je sada već nemoguće ili veoma teško nadoknaditi”, objašnjava Stojnić.

Kako dodaje, od početka godine zabeležen je ogroman broj žrtava ovakvog ili sličnog trovanja na celom području Vojvodine, a u kojima su stradale zaštićene vrste.

“Mi smo čak prestali da se iznenađujemo kad se pojavi novi slučaj, što je poražavajuće. Motivi ljudi koji su spremni ovako da postupe nam nisu poznati jer nikad dosad nismo određenog počinitelja uhvatili i ispitivali o motivima. Nadam se da ćemo uz pomoć nadležnih organa sprečiti širenje ovakve prakse sa nesagledivim posledicama po celu životnu sredinu”, naglašava sagovornik.

Poslednjih meseci nekoliko desetina jedinki otrovano je širom Vojvodine. Trovanja je bilo oko Svilojeva (opština Apatin), u Žitištu, u blizini Rume…

Poražavajuća činjenica je da počinioci, i u retkim slučajevima kad budu otkriveni, završe u tužilaštvu, izvuku se na mogućnost oportuniteta, samo sa novčanim kaznama. Pri tome, Evropa pritiska Srbiju da unapredi procesuiranje i rešava slučajeve trovanja zaštićenih vrsta, što država i dalje obavlja traljavo, ali bolje nego ranijih godina.

Izvor: Radio 021
Foto: DZPPS

About the author

Admin administrator

Leave a Reply